“Znanjem prema održivoj budućnosti” – održan simpozij u okviru SEEDpass projekta

Tijekom cjelodnevnog stručnog simpozija, održanog 15.6.2016. u Velikoj dvorani Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sudionici su se upoznali s ciljevima i rezultatima međunarodnog SEEDpass projekta u trajanju od 2014.-2016. punog naziva „South East Europe strategic partnership in vocational education and training in Passive House Design for NZEB development“ koji je sufinanciran iz EU ERASMUS + programa.

_DSC9313_DSC9381

Cilj Simpozija je bilo predstavljanje rezultata projekta, odnosno obrazovnih materijala za visokoobrazovane stručnjake iz područja graditeljstva. Također, Simpozij je za cilj imao i detaljno upoznavanje s komplementarnim tematskim cjelinama: od zavisnosti održive arhitekture i klimatoloških specifičnosti te pripadnih arhitektonskih detalja i načina izvedbe te, u konačnici, ekonomske isplativosti kroz primjere. Na osnovi odabranih primjera građevina, SEEDpass Konzorcij prezentirao je principe pasivne gradnje kao rješenje za implementaciju nZEB Direktive – s posebnim naglaskom na primjenu u toplim klimatskim zonama. Predstavljeni su između ostalog principi 5 stupova energetske učinkovitosti, kvaliteta Passive House (PH) standarda, osnove rada računalnog alata za planiranje i proračun potrošnje/uštede energije.


POGLEDAJTE VIDEO ZAPIS S OVOG DOGAĐANJAexclamation mark


_DSC9396Predavanje su održali predstavnici svih projektnih partnerskih institucija: Oikon – Institut za primijenjenu ekologiju d.o.o. (HR), Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu- GF (HR), Passive House Institute – PHI (D), Zero Energy and Passivhaus Institute for Research – ZEPHIR (I) te Hellenic Passive House Institute – HPHI (GR). Osim njih, gostovali su i stručni predavači  iz međunarodnih organizacija (Hrvatski savjet za zelenu gradnju – BUILD UPON projekt (HR), Zero Energy and Passive House Association – SEPEV (TR)). Hrvatski savjet za zelenu gradnju predstavio je uspješan način međusektorske suradnje kroz aktualni EU financirani BUILD UPON projekt – kao primjer dobre prakse na temu dugoročnih strategija za energetske obnove. Gostujući predavači iz mlade i uspješne organizacije SEPEV iz Turske, razjasnili su komplementarnost LEED i PASSIVE HOUSE standarda i demistificirati svaku podjelu na različite strane s naglaskom na kompletni proizvod.

 ŠTO KAŽU SUDIONICI SIMPOZIJA  exclamation mark
Tijekom Simpozija među sudionicima je provedena i mala anketa , u cilju ocjenjivanja kvalitete održanog Simpozija. Anketa je također dala izrazito pozitivne povratne informcije glede interesa sudionika za daljnjim  pohađanjem obrazovnih programa na temu planiranja i projektiranja pasivnih kuća. Prvi cjeloviti i intenzivni edukativni programi u Hrvatskoj- Certified Passive House Designer course- najavljeni su nakon završetka  SEEDpass projekta.

Passivhaus je gotovo-nul energetska zgrada (nZEB) ali nZEB nije nužno uvijek Passivhaus!