Idealni alat za postizanje nZEB-a

IMG_20150419_122536~2

“Erich-Kästner-Grundschule”, Leipzig: Primary school built to Passivhaus standard | Movable large slats made of colored rib mesh | Slat tracking based on the sun’s position creates an ideal room climate

Mogućnost planiranja i ocijenjivanja učinkovitih projekata na pouzdan način je ono što čini PHPP idealnim planerskim alatom za implementaciju nZEB-a (nearly Zero Energy Buildings - zgrade gotovo nulte energije) ili drugih građevina optimiziranih za nisko-energetsku potrošnju. Ovaj način izračuna za Passivhaus zgrade, za minimalne nisko-energetske zahtjeve koji već zadovoljavaju definiciju nZEB-a, je dokazano uspješan unazad mnogo godina.  No, također je jako koristan za izračune kod jako nisko-energetskih zgrada kojima se stremi u Europi i diljem svijeta. PHPP ne nudi samo mogućnost preciznog izračuna energetskih zahtjeva već se u proces planiranja mogu uključiti obnovljivi izvori energije te se može procijeniti ukupna učinkovitost zgrade u budućnosti.

PHPP_zaglavni_logoPHPP 9 se sastoji od tri nove i važne značajke koje ga čine idealnim instrumentom za postizanje nZEB standarda.

  1. IZRAČUN VARIJANTI i/ili POJEDINAČNIH KORAKA PRI ENERGETSKOJ OBNOVI ZGRADA

Koncepti energetske učinkovitosti postaju sve raznolikiji što rezultira u povećanoj potrebi za ocjenjivanjem i usporedbom različitih dizajna ili implementacijskih varijanti projekta, ne samo u odnosu na ishode učinkovitosti već također i u odnosu na ekonomsku isplativost (cost-effectivness). PHPP 9 daje rješenje za navedene potrebe! PHPP 9 omogućuje unos više varijanti dizajna s potpuno drugačijim  parametrima učinkovitosti unutar jednog PHPP dokumenta. Rezultati se za različite varijante izračunavaju paralelno pa ih je stoga lako usporediti. Usporedba učinkovitosti i isplativosti različitih varijanti se može prikazati i u izdvojenom listu.  Različiti koraci obnove zgrade mogu također biti kao ulazni podaci  u samo jednom PHPP dokumentu. Na taj način je moguće prikazati poboljšanje učinkovitosti za svaki korak energetske obnove zasebno te započeti i ocijeniti dugoročne projekte modernizacije na lakši način.

  1. POMOĆ PRI UNOSU PODATAKA

Planiranje Passivhaus zgrada ili visoko učinkovite EnerPHit obnove zgrada pomoću novog PHPP 9 zahtijeva iskustvo i prethodno znanje. Za one koji su manje upoznati s alatima balansiranja energije ili nisu uopće upoznati s metodama izračuna u različitim računskim radnim listovima, program sadrži poruke upozorenja u slučaju krivih koraka, te su korisnici na razumljiv način informirani o unosu netočnihi nepotpunih ili nevjerodostojnih ulaznih podataka (provjera konzistencije podataka).

  1. PROCJENA ZGRADE TEMELJENA NA KONCEPTU OBNOVLJIVE PRIMARNE ENERGIJE

Energetski sektor se ubrzano mijenja diljem svijeta s ciljem primjene orzživih izvora energije. Planski alat poput PHPP-a mora stoga omogućiti ocjenu zgrade na temelju tih izvora, jer će se većina potražnje energije u zgradama preklapati s vremenom kada će obnovljivi izvori energije dominirati. Stoga ima smisla izraditi procjenu potražnje energije zgrada za scenarije u budućnosti. Ovo razmatranje je uzeto u obzir u PHPP 9 koristeći koncept „primarne energije iz obnovljivih izvora“ (engl. Primary Energy Renewable (PER)). Kao alternativa prethodno korištenoj metodi evaluacije koja je bazirana  na neobnovljivim primarnim energetskim faktorima (PE) (non-renewable primary energy factors (PE)), sada zgrade mogu biti ocijenjene prema novom konceptu obnovljive primarne energije. PHPP 9 također omogućuje ocjenjivanje Passivhaus u skladu s Passivhaus klasama  što dopušta ocjenjivanje učinkovitosti zgrade uzimajući u obzir uzajamno djelovanje  energetske učinkovitosti i stvaranja obnovljive energije. PHPP, dakle, omogućava dizajniranje zgrada sutrašnjice već danas.


PHPP 9 je predstavljen na međunarodnoj konferenciji  “19. International Passive House Conference” (Leipzig; travanj 2015.). Njemačka verzija je već dostupna, engleska se očekuje u rujnu 2015. Uvodni tekst za PHPP 9 je izvod iz uvodnog dijela radionice PHPP9&designPH koju je održao Passivhaus Institut na spomenutoj konferenciji.
Hrvatska inačica programa, verzija PHPP 8, predstavljena je na 7. Danima pasivne kuće, u organizaciji Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu ( Zagreb, studeni 2014.). 

Passivhaus zgrade su zgrade kod kojih se toplinska udobnost (ISO7730) može postići (ali ne mora nužno samo na taj način!) samo pomoću dogrijavanja ili dodatnog hlađenja masene količine svježeg zraka , koji je potreban (higijenski nužno!) da bi se postigli uvjeti zadovoljavajuće kvalitete unutarnjih prostorija - bez potrebe (ali uz jednaku slobodu kao i kod svake druge zgrade!) za dodatnom cirkulacijom zraka (kao što je prirodna ventilacija).